Τακάκια Carbotech XP8 για NC

22.04.2008

Τα τοποθέτησα σήμερα σε συνδυασμό με μια τετράδα καινούργιους δίσκους (τους “παλιούς” τους κράτησα για να τους τορνάρω στο μέλλον, αφού έχουν μόνο 4-5.000 χιλιόμετρα). Τα έστρωσα στην Αττική Οδό σύμφωνα με τις οδηγίες, και οι πρώτες εντυπώσεις είναι πάρα πολύ θετικές. Τα ήδη καταπληκτικά φρένα του NC γίνονται ακόμα καλύτερα, με φοβερό αρχικό δάγκωμα και πολύ καλή αίσθηση στο πεντάλ. Και ευτυχώς εμένα δεν σφυράνε ακόμα τόσο πολύ όσο του Μάνου. Κάνουν ένα ελαφρύ σφυριγματάκι, αλλά τίποτα σπουδαίο. Περισσότερες εντυπώσεις εν καιρώ.

30.04.2008

Επανέρχομαι, για να πω ότι έχω ενθουσιαστεί με τα Carbotech. Το επίπεδο φρεναρίσματος έχει περάσει απλά αλλού. Το ABS επεμβαίνει με μεγάλη ευκολία, αφού τα καημένα τα 8άρια δυσκολεύονται πλέον να ανταπεξέλθουν. Η αίσθηση στο πεντάλ μου αρέσει πάρα πολύ, αφού σε ελαφρά πίεση φρενάρει σαν ένα απλό τακάκι, αλλά όταν πιέσεις λίγο παραπάνω κυριολεκτικά το νοιώθεις να δαγκώνει τον δίσκο. Επίσης μεγάλη εντύπωση μου έχει κάνει το σφύριγμα, αφού απουσιάζει εντελώς όταν είναι κρύα τα τακάκια και όταν ζεσταθούν είναι πάρα μα πάρα πολύ διακριτικό.

20.05.2008

Επανέρχομαι για τα carbotech:
To έγραψα και στο post-action του Spa, αλλά το ξαναγράφω και εδώ: τα carbotech υπάρχουν! Πολύ καλή αντοχή στην πίστα, που με συνδυασμό με τα RBF600 μου έδιναν σταθερό, επαναλαμβανόμενο και φυσικά δυνατό φρενάρισμο σε sessions των 20 χιλιομέτρων.
Το πρόβλημα είναι το εξής: άρχισαν να σφυρίζουν! Λίγο λιγότερο από του Μάνου, αλλά σφυρίζουν. Και το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από καμμιά εκατοστή (!!!) δυνατά φρεναρίσματα από τα 180-200 km/h στα 120 km/h στην Autostrada (δεν ανοίγουν έγκαιρα οι Ιταλοί όπως καταλάβατε  Rolleyes Grin). Όσον αφορά την φθορά τους, μετά το ξύλο στο Spa και τα “δοκάρια” στην Autostrada, έχουν μείνει με την μισή τους πάστα. kickcan Οπότε πρέπει να παραγγείλουμε καινούργια άμεσα…  Wink

22.09.2008

Γυρνώντας εχθές από ένα ταξίδι αστραπή, σταματάω λίγο μετά το Βόλο για να βάλω βενζίνη. Εκεί που ακινητοποιούσα το αμάξι, ακούω ένα φρικιαστικό σκούξιμο από τα φρένα. Κατεβαίνω να δω τι έγινε, και βλέπω αυτό:

Και οι δύο μπροστινοί δίσκοι είχαν αυτό το αυλάκι στη μέση, το οποίο είχε αρκετό βάθος και αδρότητα όταν το ψηλαφούσες με το χέρι. Λέω “εντάξει, γίναμε!”. Γυρνάω στην Αθήνα χεσμένος με 100km/h, χωρίς να πατήσω πουθενά φρένο παρά μόνο στα διόδια, σκεπτόμενος την ιστορία του Μιχάλη-mikekir με το τακάκι που έφυγε εν κινήσει… Η πλάκα είναι ότι πριν φύγω μου άναβε σε μεγάλη ανηφόρα το λαμπάκι των υγρών φρένων. Οπότε είχα ρίξει μια ματιά στα τακάκια, και φαινόταν ότι είχαν τουλάχιστον 5 χιλιοστά πάστα ακόμα, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο Μιχάλης-DrMerlot όταν τα είδε πριν φύγουμε.
Πάω λοιπόν σήμερα στο Δέδε, όπου τα παιδιά εκεί επίσης επιβεβαίωσαν ότι δεν είμαστε μαλάκες εγώ και ο Μιχάλης, αφού το τακάκι φαινόταν να έχει αρκετή πάστα. Λέει ο Τάσος “Θα μπήκε κανένα πετραδάκι”. Αλλά πετραδάκι δεν μπορεί να μπει ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές και να κάνει ακριβώς το ίδιο χάραγμα στους δίσκους. Βγάζουμε λοιπόν τα τακάκια και να τι είδαμε:

Τα τακάκια έχουν αυτά τα δύο πριτσίνια, τα οποία μάλλον συγκρατούν την πάστα. Όταν λοιπόν η πάστα έφτασε στο επίπεδο τους, αυτά άρχισαν απλά να σοδομίζουν τον δίσκο. Να σημειώσω ότι όταν είναι καινούργια τα Carbotech, στα σημεία που είναι τα πριτσίνια έχουν 2 τρύπες στη πάστα.
Οπότε έβαλα πάλι τους σχεδόν καινούργιους δίσκους που είχα επάνω πριν βάλω τα Carbotech, και μία τετράδα μαμά τακάκια. (από τις 3 που έχω κάβα o malakas). Και ξαφνικά κατάλαβα πόσο ΓΤΠ είναι τα μαμά τακάκια. Θα τα χαρακτήριζα μέχρι και επικίνδυνα, αφού δεν φρενάρουν ποτέ σε σχέση με τα Carbotech. Απορώ πως έγραψα 11άρια με αυτά τα φρένα στα Μέγαρα…  kickcan
Επειδή είχα παραγγείλει από την miataroadster τα XP8 από τις αρχές Αυγούστου και η Carbotech έγραφε τον Bill στα @@@ της, αποφάσισα να βάλω τελικά τα Hawk HT10 τα οποία μου πρότεινε ο Bill. Είναι κάτι ανάμεσα στα Plus και τα Blue, και είναι πιο ευγενικά με τους δίσκους και καταλληλότερα για μικτή χρήση (σύμφωνα με την Porterfield, με την οποία συζήτησε το θέμα μου ο Bill@miataroadster). Σήμερα φεύγουν από Αμερική, οπότε από βδομάδα πιστεύω ότι θα έχω νεότερα να σας πω (σε άλλο topic).

ΥΓ: Δεν ξέρω αν σας είπα πόσο ΓΤΠ είναι τα μαμά τακάκια? Rolleyes Grin